12.12.09г. Среща и решаване на задачи

Здравейте,

От името на управителния съвет на „Българска асоциация цьолиакия“ бих искала да Ви поканя на регулярна среща на асоциацията на 12.12.09г. от 11ч. в зала на х-л Плиска с цел коментар на възможностите за съвместна работа.

Очакваме вашето потвърждение,

Оставам на разположение в случай на въпроси,

С уважение,

Полина Ваклинова
координатор

celiacassociation@gmail.com


 

Безглутеновото брашно да се осигурява безплатно за болни от цьолиакия над 18-годишна възраст, поискаха на пресконференция в четвъртък от Българската асоциация Цьолиакия, предаде БТА.

След 2002 г. е променена наредба 12, която регламентира осигуряването на безплатно брашно без глутен за всички страдащи от цьолиакия. В момента този тип брашно получават само пациенти до 18 години.

Цьолиакията (или още целиакия) е заболяване на храносмилателната система, при което увреждането е локализирано в тънките черва. Болният има непоносимост към глутена (белтък, който се съдържа в житните растения като пшеница, овес, ръж, ечемик). Невъзможността за разграждане на този белтък води до увреждане на тънките черва. Болестта се приема за автоимунна и в същото време се причислява към чревните заболявания с нарушена абсорбация на хранителни вещества.

Един от основните проблеми пред болните от цьолиакия е трудната диагностика на заболяването. У нас то може да се установи единствено в две лечебни заведения в София – в университетската детска болница към Медицинския университет и в ИСУЛ.

Другият основен проблем е спазването на безглутенова диета, поради бедния асортимент от безглутеновите продукти на българския пазар, както и неколкократно по-високите цени на тези продукти. Един хляб без глутен струва между 5 и 6 лева, посочиха от организацията.

Асоциацията на болните от цьолиакия е създадена през май тази година. Основните й цели са запознаване на обществеността с това заболяване и неговата превенция. Една от конкретните задачи, които си поставя асоциацията, е обозначаването на предлаганите на българския пазар продукти със знак за липса на глутен.

Информация : http://www.mediapool.bg/show/?storyid=158043