Телк

Уважаеми Дами и Господа,

Както обещах бих искала да опитам да ви насоча как да кандидасвувате за ТЕЛК.

1.За поставяне на диагнозата най-важното нещо е теста и гастроскопия с биопсия.

Без гастроскопия и биопсия не е сигурно ,че се касае за такова заболяване и няма да Ви дадат ТЕЛК.Ако имате такава направена в болница е най-добре си я вземете ,ако нямате поискайте от личния лекар направление за постъпване в болница където ще ви я направят по здравна каса иначе се заплаща от 140 до 200 лева, зависи къде я правите.

2.С Експертизата от болницата отивате при личния лекар за да ви упъти /според населеното място/ съответната ТЕЛК Комисия къде да си пусните молба за ТЕЛК .

3.След като ви вземат молбата те я входират с номер и чакате около 1 месец да получите отговор писмо, къде да се явите на комисия и какви изследвания да носите .

За изследванията ще имате срок от около 20 дни до явяването на Комисия .За изследванията поискаите направления от личния лекар,за да не ги плащате .Той е длъжен да ви съдейства за изследвания за ТЕЛК.За всеки са различни ,зависи от степента на увреждането .

4.Няколко дни след Комисията Решението е излязло и определят процента нетрудоспособност.

5.След 14 дни след като сте го получили отивате с решението там където сте си входирали молбата за ТЕЛК Комисия за да ви сложат един печат който е много важен .

Без този печат ТЕЛК-а не важи.И всяко следващо решение минава по същия ред.

Успех на Всички!

Поздрави,

Таня Маркова